Gingivitis: ontstoken tandvlees

Hoe ziet uw tandvlees eruit? Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet. Is uw tandvlees rood, gezwollen en bloedt het bij het poetsen, bij gebruik van een tandenstoker of wanneer u eet? Dan is uw tandvlees waarschijnlijk ontstoken. De eerste fase van ontstoken tandvlees noemen we gingivitis. Lees hoe u ontstoken tandvlees voorkomt en behandelt.


Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

In onze mond zitten altijd bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen. Zo vormen ze een kleverige laag. Deze laag noemen we tandplak. Zelfs als je niet eet of drinkt, ontstaat elke dag een laagje tandplak. Door de bacteriën in de tandplak kan langs de randen van uw tandvlees een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking heet gingivitis.


Hoe herkent u gingivitis?

Gingivitis kunt u goed zelf herkennen. Uw tandvlees is bij ontsteking rood, gezwollen, slap en sluit niet goed meer om uw tanden en kiezen. Bloedt uw tandvlees tijdens het poetsen, of bij gebruik van een tandenstoker of rager, dan is dit een belangrijk signaal dat uw tandvlees ontstoken is.


Wat als u gingivitis niet behandelt?

Als u tandplak niet voldoende verwijderd, wordt uw ontstoken tandvlees slapper. Het aantal bacteriën onder de rand van uw tandvlees neemt toe en de ruimte tussen uw tand en uw tandvlees, de pocket, wordt dieper. Met uw tandenborstel komt u niet meer bij de bacteriën in de pocket om het goed schoon te maken. Daardoor beschadigt de ontsteking het omliggende weefsel, het parodontium. Dit kan leiden tot een ernstigere ontsteking die we parodontitis noemen.

Blijvende schade voorkomen

Om uw mond gezond te houden en gingivitis te voorkomen moet u twee keer per dag de tandplak verwijderen. Goed poetsen met een fluoridetandpasta en goede tandenborstel is de basis. Daarnaast is het belangrijk om de ruimte tussen uw tanden en kiezen en uw tandvlees goed schoon te maken. Dat kan met flosdraad, ragers en tandenstokers. We laten u graag zien hoe u dat het beste doet.


Bloedt uw tandvlees? Raadpleeg uw mondhygiënist

Heeft u last van bloedend tandvlees, laat dan uw mondhygiëniste uw mondgezondheid controleren. Wanneer u er op tijd bij bent, kunt u blijvende schade door parodontitis voorkomen. Uw tandvlees kan weer volledig herstellen.


Rookt u, dan bloedt uw tandvlees minder snel.
Toch kunt u als roker ook last hebben van ontstoken tandvlees. Lees meer over uw mondgezondheid bij roken.

Laat ons vrijblijvend uw mondgezondheid checken. Vraag de gratis mondcheck aan.

Hier zijn we ook goed in!

Tanden bleken

Uw tanden bleken een fris, stralend en wit gebit dat wil toch iedereen? Je tandkleur is genetisch bepaald. Door middel van bleken kunt u uw tanden een paar tinten witter maken. Meer lezen?

Gratis mondcheck

Wij vinden een gezonde mond heel belangrijk. Voor nu en later. Daarom checken we graag uw mondgezondheid. Helemaal gratis. In een bezoek van 15 minuten. Meer lezen?

Gewoon gaaf!

In onze praktijk werken we met de Gewoon Gaaf preventiemethode. Deze preventiemethode van het Ivoren Kruis is voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/verzorgers. Meer lezen?