Tanderosie

Zuren in ons eten en drinken en uit onze maag lossen ons tandglazuur op. Dit noemen we tanderosie. Deze slijtage van het tandglazuur leidt tot gevoelige tanden en kiezen en kan leiden tot gaatjes. Doordat het glazuur dunner wordt, verandert ook het uiterlijk van uw tanden en kiezen. Voortanden worden dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.


Hoe ontstaat tanderosie?

Tanderosie wordt vooral veroorzaakt door zuren uit onze voedingsmiddelen. Deze zuren lossen uw tanden op. Het gaat niet alleen om hoeveel zure producten u eet en drinkt, maar ook om het aantal eet- en drinkmomenten. Ook de manier waarop u eet en drinkt is van invloed. Wacht u bijvoorbeeld met doorslikken totdat de prik van de drank af is? Of spoelt u een drank voor de smaak rond in uw mond? Hierdoor is het zuur langer in uw mond. Ook maagzuur kan een veroorzaker zijn van tanderosie. Door braken en oprispingen kom het maagzuur in de mond. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sterker de erosie optreedt.


Tanderosie herkennen

Meestal merkt u tanderosie pas op in een vergevorderd stadium. Als u klachten krijgt bij het eten of drinken bijvoorbeeld of het uiterlijk van uw tanden verandert. Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen.

 

Speeksel neutraliseert

Speeksel beschermt uw gebit tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Sommige medicijnen of bepaalde ziekten, zoals diabetes, kunnen uw speekselproductie remmen. Uw tanden zijn daardoor extra gevoelig voor erosie.

Meer tanderosie bij jongeren?

Jongeren drinken vaker en meer fris-, sport-, andere mixdranken en vruchtensappen dan volwassenen. Daardoor hebben vooral jongeren meer kans op tanderosie.


Tanderosie voorkomen

Om te voorkomen dat uw tandglazuur dunner wordt, kunt u letten op uw voeding en het aantal eet- en drinkmomenten op een dag beperken. Uiteraard is het goed schoonhouden van uw gebit ook belangrijk.

Onze mondhygiëniste geeft u tijdens uw bezoek graag tips hoe u uw tanden en kiezen goed verzorgt. En kan uw voedingspatroon met u bespreken.


Hier zijn we ook goed in!

Tanden bleken

Uw tanden bleken een fris, stralend en wit gebit dat wil toch iedereen? Je tandkleur is genetisch bepaald. Door middel van bleken kunt u uw tanden een paar tinten witter maken. Meer lezen?

Gratis mondcheck

Wij vinden een gezonde mond heel belangrijk. Voor nu en later. Daarom checken we graag uw mondgezondheid. Helemaal gratis. In een bezoek van 15 minuten. Meer lezen?

Gewoon gaaf!

In onze praktijk werken we met de Gewoon Gaaf preventiemethode. Deze preventiemethode van het Ivoren Kruis is voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/verzorgers. Meer lezen?