Invloed van roken op uw mondgezondheid

Roken is niet alleen schadelijk voor uw longen, hart en vaten, maar ook voor uw mondgezondheid. Door de schadelijke stoffen verkleuren uw tanden, ontstaat meer tandplak en u heeft meer kans op tandvleesontstekingen. Ook aandoeningen als parodontitis komen bij rokers vaker voor. Stopt u met roken, dan ziet u na enkele weken al verbetering in uw mond.

Ontsteking vaak niet opgemerkt
Rokers hebben drie tot zes keer meer kans om parodontitis te krijgen. Dit komt vooral doordat nicotine de bloedvaten in het tandvlees vernauwt. De bloedcellen die afweerstoffen aanvoeren kunnen daardoor het tandvlees minder goed bereiken. Ook neemt uw afweer door stoffen uit de sigaret af. Door de vernauwing van de bloedvaten bloedt het tandvlees van rokers minder snel. Een ontsteking merkt u daardoor niet gauw op. Stopt u met roken, dan krijgt u opeens last van bloedend tandvlees. Soms is de ontsteking al zo ver naar binnen geslagen dat het tandvlees niet bloedt en tanden en kiezen toch in gevaar zijn. Rokers hebben daarom een grotere kans hun tanden en kiezen te verliezen dan niet-rokers.

Stoppen met roken

Laat als roker uw mondgezondheid geregeld checken door uw mondhygiëniste. Nog beter is het natuurlijk om te stoppen met roken. Al twee tot zes weken na het stoppen zien we verbetering in uw mond. De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit. Ook zullen de resultaten van een tandvleesbehandeling beter zijn. Tandvleesbloedingen kunnen na het stoppen met roken tijdelijk toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem snel verdwijnt. We helpen u daarbij graag.

Hier zijn we ook goed in!

Tanden bleken

Uw tanden bleken een fris, stralend en wit gebit dat wil toch iedereen? Je tandkleur is genetisch bepaald. Door middel van bleken kunt u uw tanden een paar tinten witter maken. Meer lezen?

Gratis mondcheck

Wij vinden een gezonde mond heel belangrijk. Voor nu en later. Daarom checken we graag uw mondgezondheid. Helemaal gratis. In een bezoek van 15 minuten. Meer lezen?

Gewoon gaaf!

In onze praktijk werken we met de Gewoon Gaaf preventiemethode. Deze preventiemethode van het Ivoren Kruis is voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/verzorgers. Meer lezen?