Parodontitis

Wanneer een tandvleesontsteking of gingivitis niet op tijd wordt behandeld, gaat dit bij een kleine groep mensen over in het tweede stadium van tandvleesontsteking. Dit tweede stadium noemen we parodontitis. Bij parodontitis zijn ook vezels en het kaakbot door de ontsteking beschadigd. Deze schade is niet te herstellen, daarom is het zo belangrijk tandvleesontsteking op tijd te behandelen en erger te voorkomen.

Hoe ontstaat parodontitis?
Bij een tandvleesontsteking wordt de ruimte tussen uw tandvlees en uw tanden en kiezen groter en dieper. Deze ruimte noemen we pockets. Bacteriën kunnen steeds dieper doordringen wanneer deze pockets groter worden. Daar kunnen de bacteriën vezels aantasten en kaakbot beschadigen. Doordat de pockets steeds dieper worden, lukt het u niet de bacteriën met uw tandenborstel, tandenstokers of ragers te verwijderen. De ontsteking breidt zich steeds verder uit en u verliest nog meer kaakbot. Opvallend is dat parodontitis bijna nooit pijnklachten geeft. Daardoor merkt u het zelf niet snel op. In een verder stadium kunnen uw tanden en kiezen losser gaan zitten. En uw tanden en kiezen worden gevoeliger voor warmte en kou, doordat wortels bloot komen te liggen.

Parodontitis behandelen
Behandeling van parodontitis kan verdere aantasting stoppen. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de parodontitis. Tijdens een bezoek aan onze praktijk meten we de diepte van de pockets. Daarmee bepalen we de mate van parodontitis en adviseren u over de juiste behandeling.

Parodontitis voorkomen

De schade die aan het tandvlees en kaakbot is ontstaan, kan door de behandeling helaas niet meer worden hersteld. Niet iedereen die gingivitis heeft, krijgt na verloop parodontitis. Hoe dat komt, is nog niet volledig duidelijk. Wel is bekend dat niet iedereen dezelfde soorten bacteriën in de mond heeft. Sommige mensen hebben ‘agressievere’ bacteriën in de tandplak, waardoor zij een groter risico lopen op verlies van kaakbot. Ook gezondheid, weerstand en leefgewoonten spelen een belangrijke rol bij het krijgen van parodontitis. Zo geven roken, stress en diabetes een verhoogde kans op het krijgen van parodontitis.

Laat uw mondgezondheid controleren

Tot nu toe is helaas niet te voorspellen bij wie gingivitis overgaat in parodontitis. Daarom is het verstandig om tandvleesontsteking te voorkomen. Maak een afspraak bij een van onze mondhygiënisten, dan bekijken wij uw mondgezondheid, behandelen problemen en geven u tips voor een goede mondverzorging thuis.

Hier zijn we ook goed in!

Tanden bleken

Uw tanden bleken een fris, stralend en wit gebit dat wil toch iedereen? Je tandkleur is genetisch bepaald. Door middel van bleken kunt u uw tanden een paar tinten witter maken. Meer lezen?

Gratis mondcheck

Wij vinden een gezonde mond heel belangrijk. Voor nu en later. Daarom checken we graag uw mondgezondheid. Helemaal gratis. In een bezoek van 15 minuten. Meer lezen?

Gewoon gaaf!

In onze praktijk werken we met de Gewoon Gaaf preventiemethode. Deze preventiemethode van het Ivoren Kruis is voor kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/verzorgers. Meer lezen?